[...] (niezależnie od ich kinetyki) przed, w trakcie i po wysiłku jest kontrowersyjne. Umieściłbym tu w okresie potreningowym głównie proteiny o szybkiej kinetyce (izolat, hydrolizat, względnie koncentrat białka serwatkowego). Jeśli celem jest maksymalizacja osiągów sportowych i wzrostu mięśni, podawanie węglowodanów z proteinami po wysiłku [...]
[...] nam do szybkiej koncentracji aminokwasów we krwi. Tego typu właściwość możemy wykorzystać, jako element wsparcia przedtreningowego lub też powysiłkowego. WPI podobnie, jak hydrolizat, wykorzystywane jest w porze zarówno przed jak i po zakończonym treningu. Ciekawą opcją na redukcji wydaje się być zastosowanie białka z dodatkiem kazeiny. Dzięki [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
[...] i nie minęły jeszcze 3 h, to nadal mamy liczne aminokwasy we krwi. Jeśli regularnie dawkujemy białko serwatkowe, to porcja 20-30 g wystarczy na ok. 3-3,5 h, hydrolizat i izolat przyswajają się nieco szybciej. Jeśli zależy nam na zrównoważonym, wolniejszym dowozie aminokwasów, to dobrym wyborem będą jajka i białko kazeinowe. [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]
[...] (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i wsp. oceniali wpływ hydrolizatu kolagenu na parametry skóry. W tym podwójnie ślepym, [...]
[...] Węglowodany z kolei głównie podzielone są ze względu na procentowy udział takich frakcji, jak maltodekstryny, glukoza, dekstroza czy bardziej złożonych składników, jak hydrolizaty skrobiowe i pszeniczne. Uwaga: nie mylić słabszych białek pszenicznych z wartościową skrobią pszeniczną/pszenną) Jakie cechy powinien mieć dobrej jakości gainer? [...]
[...] maltodekstryn, choć spotykamy też produkty, które wykorzystują bardziej złożone dodatki węglowodanowe, jak choćby owies. Co więcej, zawarte w produkcie takie komponenty, jak hydrolizat skrobi czy kukurydzy, jest dobrym rozwiązaniem, aby zachować formę lekkostrawności produktu. Jakie cechy powinien mieć dobrej jakości gainer? Gainer wysokiej [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
Okres potreningowy jest krytyczny dla uzyskania przyrostów masy mięśniowej, regeneracji glikogenu i układu nerwowego. Możesz trenować jak tytan, sięgać po środki dopingujące i marnować większość efektów przez niewłaściwe postępowanie w najważniejszym okresie istotnym dla hipertrofii. Co robić, a czego unikać po wysiłku? Rozciąganie Nie jest złym [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]
[...] rynek suplementacyjny w ostatnich latach znacznie się rozwinął i dostępnych jest wiele różnych frakcji białek w odżywkach. Wśród najpopularniejszych mamy możliwość zakupu: hydrolizatu białka serwatkowego izolatu białka serwatkowego koncentratu białka serwatkowego albuminy białka jaj kazeiny micelarnej kazeinianów hydrolizatu białka wołowego [...]
[...] jeszcze zwiększyć, jeśli stosuje się regularny trening. Przydatne mogą być również preparaty zawierające białka budujące tkanki łączne, w tym skórę i ścięgna, takie jak hydrolizat kolagenu. Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk Dieta odchudzająca dla Seniora - Jadłospis na 3 dni Dzień I Śniadanie Płatki owsiane na mleku z odżywką proteinową [...]
[...] są transportowane poprzez krew). Podsumowując, możesz dostarczać odżywki pod koniec i po zakończeniu pracy, np. 40-60 g węglowodanów, 20-40 g białka serwatkowego (izolat, hydrolizat, koncentrat). Klasyczny pokarm i tak nie zostanie sprawnie przyswojony, ze względu na zmiany, które zachodzą w ustroju pod wpływem wysiłku fizycznego. „Jeśli nie [...]